Onderhoud dat je zelf aan jouw auto kunt uitvoeren

27 Sep Door Autostal.nl

Auto onderhoud is essentieel om ervoor te zorgen dat je auto veilig en betrouwbaar blijft. Maar ook om de levensduur te verlengen.

Bepaalde onderhoudswerkzaamheden kun je het beste aan professionals overlaten, maar er zijn tal van werkzaamheden die je zelf kunt uitvoeren. Ook als je geen ervaren monteur bent. Met het uitvoeren van deze taken kun je niet alleen een hoop geld besparen, maar ook een gevoel van voldoening geven. Oké, laten we de werkzaamheden bespreken.

Olie verversen

Regelmatig de motorolie vervangen is één van de belangrijkste onderhoudstaken voor je auto. Het is relatief eenvoudig (zie het onderhoudsboekjes van je auto). Zorg ervoor dat je het juiste type en de juiste hoeveelheid olie gebruikt (volg de specificaties van de fabrikant). Let op dat je niet meer olie toevoegt dan nodig, dus wat het streepje op de meetstok aangeeft, anders loop je het risico op mechanische schade.

Oliefilter vervangen

Het verversen van de olie is een goed moment om het oliefilter te vervangen. Een nieuw oliefilter zorgt ervoor dat de olie schoon blijft en daardoor goed kan blijven ‘functioneren’.

Luchtfilter vervangen

Het luchtfilter zorgt voor schone luchttoevoer naar de motor. Vervang het luchtfilter regelmatig om de prestaties op niveau te houden.

Remblokken vervangen

Remblokken zijn cruciaal voor je veiligheid. Als je hoort dat je remmen piepen, dan is dat meestal een teken van slijtage. Met enkele eenvoudige gereedschappen kun je de remblokken zelf vervangen. Vind je het toch te spannend? Laat het vervangen van de remblokken dan over aan een autobedrijf.

Remvloeistof bijvullen

Zorg ervoor dat het remvloeistofniveau binnen het aanbevolen bereik ligt. Het is belangrijk om de juiste remvloeistof te gebruiken en te voorkomen dat er lucht in het remsysteem komt.

Banden controleren en oppompen

Regelmatige controle van de bandenspanning en het controleren van de profieldikte is van essentieel belang voor goede grip op de weg en het voorkomen van een onnodig hoog brandstofverbruik. Vergeet niet om ook de bandenspanning van het reservewiel regelmatig te controleren. Bij de meeste benzinestations kun je de bandenspanning gratis controleren en indien nodig bijstellen.

Koelvloeistof bijvullen

Een goed werkend koelsysteem is belangrijk om oververhitting van je auto te voorkomen. Controleer regelmatig het koelvloeistofniveau en vul de vloeistof indien nodig bij.

 

Ruitenwissers vervangen

Goed werkende ruitenwissers zijn belangrijk voor een helder zicht tijdens regen en sneeuw. Vervang versleten ruitenwissers om strepen en vlekken op de ruiten te voorkomen. Als je ruitenwissers niet meer soepel over de ramen bewegen, is het in principe tijd om ze te vervangen. Wacht er niet mee. Het vervangen is eenvoudig en snel gedaan.

Twijfel je over het onderhoud aan je auto?

Als je twijfelt of je het auto onderhoud op de juiste wijze uitvoert, check dan altijd de handleiding van je auto. Voer in ieder geval geen onderhoud uit als je niet goed weet waar je mee bezig bent, omdat het schade aan je voertuig en onveilige situaties kan opleveren.